Maineen hallinta

 

Mitä on maineenhallinta? Sukellan seuraavaksi ajatuksieni syövereihin pohtimaan, mitä ajattelen maineenhallinnasta?

Maineenhallinta on karrikoidusti sitä, että ei tehdä mitään typerää, ja jos tehdään, ei tuoda sitä ilmi. Vaihtoehtoisesti voimme tuoda mokat ilmi tyylillä ja kerätä pisteet kotiin. Maine on hallittu! Maineen luonne ei kuitenkaan ole mitään ihannoitavaa. Se on vain valokiilan hohde pimeydessä. Asiat näyttäytyvät joko upeilta tai typeriltä, riippuen mihin säteet kohdistetaan. Kuka tuota lamppua kantaa on tilannekohtaista. Jokaisella on omat valonsa.

Maineenhallinta on todellinen työkalu suurissa yrityksissä, jotka brändäytyvät isoille markkinoille. Sillä on myös eettisiä vivahteita, kun sosiaalinen paine pakottaa inhimillisiin tuotantoratkaisuihin. Maine on kuitenkin myös helposti vietävissä tekastuilla skandaaleilla tai yritysterrorilla. Kaikki on lopulta kiinni mihin suurimmat valokeilat osuvat; on kyseessä sitten diktaattorin hallinnoima media, joka löytää juttunsa ideologiaa ja politiikkaa tukevilla uutisilla, tai kaupallinen media, mikä puolestaan elää kuluttajien mielenkiinnon kireässä talutusnuorassa. Siinä missä mainetta pyritään hallitsemaan, se myös hallitsee.

Kyläyhteisöissä maineella on suuri vaikutus mielelliseen hyvinvointiin. Maineella ja ylpeydellä on selkeä korrelaatio. Tuntuu hyvältä ja ylpeältä kun maine on hyvä. Voiko ihminen sitten olla ylpeä huonosta maineestaan? En tiedä. Psykopaatit ja persoonallisuushäiriöiset elävät melkoisessa tyhjyyksien ja arvottomuuden myllerryksissä johtuen ikävästä lapsuudesta, joten maine, hyvä/paha, tuskin tekee autuaaksi. Vankilassa yleisesti ikävänä pidetty maine taas kääntyy helposti meriitiksi maineen olosuhteita palvelevan luonteensa vuoksi.

Elämää ei voi hallita, joten miten mainetta voisi? Meidän on helppo mieltää tietyn käytöksen johtavan ”maineeseen”, mutta onko se vain oman pään sisäistä kuvitelmaa? Onko ihminen, joka seuraa paljon muiden elämää sosiaalisesta mediasta tai uutisista käsin: 1. maineeltaan ihminen, joka kyttäilee paljon; 2. maineeltaan ihminen, joka havainnoi ympäristöään? Sanoilla ja käsitteillä on paljon merkitystä mielikuviin. Näin mainetta todella hallitaan.

Et voi ottaa elämääsi taskuun ja komentaa sitä palvelemaan itseäsi. Sinun täytyy tehdä kaikki likainen työ itse. Ja likaisella tarkoitan oman ylpeyden ymmärtämistä nyky-yhteiskunnassa. Tervein ylpeys syntyy rohkeudesta toteuttaa itseään ympäristöään palvelevasti, kun taas sairain ylpeys vänkäämisestä oman navan ympärillä. Ihmiset tekevät monenlaisia pellehyppyjä aina rahasta maineeseen, jopa itsemurhan kustannuksella. Jokainen elämä ja ylpeys on hukkaan heitetty, jos se päättyy taloudellisen tai sosiaalisen statuksen romahtamisen kautta.

Mainetta ei voi hallita, omaa suhtautumista ja toimintaansa voi. Omaa elämää ja mainetta voi ja pitää pyrkiä ohjaamaan. 

Elä hyvin, elä vauraasti.

-Joonas

Löydät meidät www.mielifm.fi
instagram:polkuja_ihmiseen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikunta ja sali - muutoksia elämään

Elämä, politiikka, uskonto, ideologia

Oikeutta päihteille - on rasismia sulkea viina pois