Arvot

 

Miksi filosofia ei ole napannut suurempaa roolia julkisessa keskustelussa? Miksi ihminen janoaa enemmän draamaa, loukkauksia, haistattelua ja kaikkea sellaista mieltä stimuloivaa, joka ei oikeastaan tuo mitään erityistä lisää omaan arkiseen elämään? Julkisesti yksi arvo voittaa toisen. Omat arvosi jätetään sinun työksesi.

En puhu arvolistoista joita teemme näyttääksemme hyvältä, vaan päätöksien syntymekanismeista. Kuinka arvokas minulle on viinillä tahrattu sohva, joka on nähnyt elämää? Tunnekiintymys sohvaan saa mieleni hakoteille menneisyyteen, ja rahallinen näkökulma saa eletyn elämän näyttämään huonolta asialta suhteutettuna sohvan nykyhintaan. Arvo muuttuu näkökulman mukana. Haluanko eroon sohvasta? Miten ja millä hinnalla? Sohvan tulevaisuudesta voisin vääntää myös. Koti, kierrätys vai kirppis? Mitä teen? Mikä olisi paras mahdollinen eli se arvokkain vaihtoehto omasta mielestäni?

Vastaus oli itselleni helppo. Arvot olivat selkeät. Myydään pois jollakin hinnalla. En jää kiinni vanhaan. Voisin helposti miettiä elämässäni seuraavat kymmenen askelta perustaen sen johonkin itselleni tärkeään arvoon, vaikka sohvaan, mutta on yhtä tärkeää pystyä unohtamaan kaikki ylimääräinen. Meillä on kuitenkin vain rajallinen määrä ajatuksia arjessa. Monesti ajatuskehät pyörivät arkiarvojen ympärillä, mutta on myös paljon huomaamattomia ja muuttuvia tilanteita, jolloin omat arvotulkinnat täytyy tehdä nopeasti. Siksi omia arvoja on hyvä tiedostaa. Siksi filosofia on tärkeää. Ymmärrys mitä asioista syvemmin ajattelemme. Näin kykenemme laskelmoimaan nopeasti mitä itseasiassa haluamme. Olla kiinni omassa itsessämme.

Juotko alkoholia liikaa? Selaatko paljon nettiä? Käytätkö somea? Mitä syöt? Liikutko riittävästi? Paljon arvokysymyksiä. Kosmiselta kannalta on ihan sama mitä teet. Mutta maksat välinpitämättömyyden velat itsellesi. Henkilökohtaisella tasolla ymmärrät hyvin, että kyse on aina siitä, minkä arvon pohjalta elämäsi pyörii. On tärkeä ymmärtää miten omia arvoja otetaan haltuun, ja vielä tärkeämpää oppia, kuinka niistä päästää irti. Arvot eivät ole kuin hyvä ihmissuhde. Vaan se on kokonaisvaltaisempaa. Se on sitä, kuinka itse tulkitsee hyvän ihmissuhteen. Ihmissuhteista pääsee irti, arvoista ei. Arvot ovat aina läsnä.

Mikään vankila ei ole pahempi kuin oma mieli ja ajattelu. Jos sen kehät jäävät kiinni sokeisiin arvoihin, eli vaihtoehtoihin, joita työnnät itsestäsi pois jonkin ”suuren varmuuden vuoksi”, on hyvin suuri todennäköisyys, että kaikki arkiset noin 60 000 ajatukset jumittavat jollain tapaa. Etkä ymmärrä mistä se johtuu.

Kun kuulet kavioiden kolinaa, älä odota yksisarvisia. Mielemme on hyvin valpas vaistomaan asioita joita itsellemme viestitämme. Se kolisee kun jotakin on tulossa. Ikävä kyllä yksinkertainen kolina voi johdattaa mielikuvituksen laukkaamaan satuolentoihin asti. Lopulta saatamme etsiä yksisarvista satojen hevosten laukatessa edessämme. Mieli pahoittuu, kun kukaan, edes me itse, emme sitä löydä.

Asiat on kauneinta yksinkertaisina.

Filosofia on ihana arvo.

-Joonas 

Löydät meidät www.mielifm.fi
instagram: polkuja_ihmiseen

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikunta ja sali - muutoksia elämään

Elämä, politiikka, uskonto, ideologia

Oikeutta päihteille - on rasismia sulkea viina pois