Epäile vain - kehosi on totuus

 

Meillä on vain ajatuksemme ja kehomme.

Kun katsot edessäsi olevaa henkilöä, ymmärrät, että sinulla ei ole lopulta hänelle mitään muuta tarjottavaa, kuin ajatuksesi ja kehosi. Kaikki muu, materiaali, omaisuus, turva, huominen, kaikki on vietävissä pois yhdellä tarinalla. Ei tarvita kuin yksi hetki, ikävä puhelu, talousromahdus, tulipalo, ja kaikki on mennyttä.
Sinulle jää vain kehosi ja ajatuksesi. Kun kuulet ikävän tarinan esimerkiksi kuolemasta tai omaisuutesi kadosta, oman mielesi piirtämä tarina on aina heti toinen.

Olet aina kehosi ja tarinasi.

Ajatuksissamme piirrämme tarinaa, mikä on omaisuuttamme ja miten näemme muut. Ajatuksemme kertovat ympäristömme sosiaalisista kuvioista ja meidän roolistamme siinä. Kuvio ei ole staattinen, vaan voimakkaasti elävä. Oma mielemme kertoo millainen perheemme on. Me uskomme piirtämäämme tarinaa sokeasti. Meillä on toki kyky kyseenalaistaa tuota sokeutta, mutta mielellä on aina runko, jokin pohjatarina, mihin kaikki uskomuksemme lopulta perustuu.

Pohjatarinamme ei välttämättä ole sanoja. Olemuksemme syvin osuus on tuntemus. Kosketus. Olevaisuus.

Meillä on omat havaintomme maailmasta. Näitä havaintoja on maailmassa seitsemän ja puoli miljardia erilaista. Ne ovat havaintoja, jotka ovat lähtöisin aisteistamme. Aistimme elävät kehossa. Tunteet, tuntemuksemme, ne todella elävät kehossa. Ja jos hyvin käy, mielemme toimii niiden hyvänä renkinä – ei isäntänä

Kulttuurissamme järkeilyllä on omituinen rooli. Sen kuvitellaan johdattavan meitä, olevan isäntä. Ajatus on pettävä, sillä tarvitaan vain pieni epämiellyttävä tuntemus, ja voimme jähmettyä heti. Meitä suututtaa nettitrolli. Koemme masennusta, ahdistusta ja tuskaa ilmastosta. Häiriinnymme twitteristä. Hukumme tietotulvaa. 

Kehomme elää kiireessä ja stressissä, koska uskomme saavuttavan sillä jotakin. Silti meillä on vain oma päänsisäinen tarinamme, ajatuksemme, ja lopulta keho, joka kokee tämän itselle piirtämämme tarinan.
Meillä ei ole mitään muuta. Kaikki on vietävissä. Kaikki. Tarvitaan vain riittävän vakuuttava tarina riistämään kaikki, mitä kutsumme omaisuudeksi ja arjeksi.

Rahakin on vain tarina. Siihen luotetaan vain siksi, että kaikki luottavat siihen. Ei aurinkokaan anna takeita huomisesta. Se vain nousee.

Järkeily on hyvä renki kyseenalaistaessa kuulemiamme tarinoita, mutta se ei poista kehollista totuutta. Se ei poista sitä, että mieli reagoi kehon tuntemuksiin. Monelta jää tämä näkemättä siitä yksinkertaisesta syystä, että he eivät koskaan tarkastele asiaa. Kun näemmä jonkin viehättävän ihmisen, kehomme reagoi. Kun näemme jotakin kaunista, kehomme reagoi. Kun maistamme jotakin, kehomme reagoi. Kun haistamme jotakin, kehomme reagoi. Kun kuulemme jotakin, kehomme reagoi. Aistimme toimivat jatkuvasti, mutta vain keskittäessä huomion niihin tietoisesti, voimme nähdä niiden piirtämää tarinaa. ”Oletpa sinä viehättävä”. ”Tuoksutpa sinä hyvältä”. ”Onpa sinulla ihana ääni”. ”Maistuupa tämä ruoka hyvältä”. Kun koemme nämä asiat, kun aistimme ne, voimme tietoisesti nähdä, miten mielemme alkaa piirtämään niistä tarinaa.

Aistiessa jotakin miellyttävää mieli ryhtyy piirtämään tarinaa ja synnyttämään toiminnallisuutta. Ehkä tunnet ahdistusta todella viehättävästä ihmisestä? Ehkä ahdistus saa sinut jähmeäksi? Ehkä jähmeys saa sinut järkeilemään, että olet vain ”herkästi ahdistuva henkilö?”. Ehkä piirrät tämän jälkeen tarinaa mitä kaikkea sinä olet? Ehkä hyvinkin negatiiviseen sävyyn? Ehkä siitä tulee itseään toteuttava ennuste? Ehkä ei. Tuntemukset elävät kehossa, mutta eivät ikuisesti. Ahdistuskin katoaa tunteiden virtauksen myötä, kun sen vain uskaltaa ottaa sisään ja päästää ulos.

Meillä on kyky heittäytyä elämään. Tätä kutsutaan elämän virtauksesi. Oppia kuulemaan mitä kehomme meille viestittää. Ottaa tuntemus vastaan ja päästää se menemään. Elää. Toimia. Sanoittaa. Kokea. Oppia. Antaa elämän virrata lävitsemme. Virtaus opettaa meitä itsestämme. Se opettaa kaiken sen elämän, mitä voimme kokea. Se opettaa siis kaiken.

Voit epäillä itseäsi ja kykyjäsi elämäsi loppuun asti, mutta muista, kehosi on totta. Kokemuksesi ovat totta. Sisäinen tarinasi ei ole yksi absoluuttinen, mutta kehosi on.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Liikunta ja sali - muutoksia elämään

Ongelma ja sen luonne

Oikeutta päihteille - on rasismia sulkea viina pois